Vaikka yksilön mahdollisuudet vaikuttaa maailman tapahtumien kulkuun tai tulevaisuuteen tuntuvat arjessa pieniltä, voi muutoksen aikaansaada kuka tahansa yksittäinen ihminen. Se edellyttää kuitenkin rohkeutta ja poikkeuksellista lahjakkuutta. Hitusen pähkähulluutta ja lapsenomaista luottamusta omien ideoiden menestymismahdollisuuksiin.
Eräs kenties koko ekosysteemimme tulevaisuutta mahdollisesti muuttava yksilö on hollantilainen 19-vuotias opiskelija Boyan Slot, joka on kehitellyt ratkaisua merten muovijäteongelmaan.
Tyynenmeren valtavassa jätepyörteessä kelluu arviolta sata miljoonaa tonnia jätettä, josta pääosa on muovia. Itämerellä vastaavia jättiläismäisiä roskalauttoja ei tiettävästi kellu, mutta rannikolla muoviroskaa esiintyy niin Suomen kuin muidenkin Itämeren maiden rannoilla. Pohjanmeren linnustosta 94 prosenttia kantaa vatsassaan muovikassin jäänteitä, ja kaiken kaikkiaan muovi tappaa vuosittain yli miljoona lintua ja merinisäkästä.
Siispä: muoviongelma on globaali ja koskettaa meitä kaikkia. Boyan Slotin kunnianhimoisena tavoitteena on kehittää menetelmä, jonka avulla jo kymmenen vuoden kuluttua yli puolet Tyynenmeren jätepyörteen muoviroskista olisi poimittu hyötykäyttöön.
Yksinkertaistaen menetelmässä on kyse valtamerten pyörteistä, jotka sysäävät pinnan roskat puomien muodostamaan ansaan. Automatisoitu systeemi kerää muovin ja puristaa sen kasaan, jonka jälkeen sama materiaali voidaan kierrättää. Slotia tutkijatiimeineen voi seurata The Ocean Clean Up -nimisen hankkeen nettisivuilla.
Kotoisassa EU:ssamme taistellaan muovipussien kertakäyttökulttuuria vastaan.
EU:n alueiden komitea hyväksyi keväällä lausunnon, jossa kehotetaan kieltämään ilmaiset muovipussit vuoteen 2020 mennessä. Joissakin maissa, kuten Tanskassa ja Suomessa, ohuita muovikasseja käytetään keskimäärin neljä kappaletta vuodessa henkilöä kohden, kun taas Puolassa, Portugalissa ja Slovakiassa vastaava luku on 466. Neljä kappaletta vuodessa tuntuu erikoisen vähäiseltä määrältä, ainakin jos seuraa ”menoa” vaikkapa ruokakauppojen hedelmäosastoilla.
Muovittomampien merten puolesta voi jokainen osallistua talkoisiin. Vastataan vaikkapa heti huomenna lähikaupan kassalla, joka todennäköisesti kysyy tutun kysymyksen: laitetaanko pakasteet pieneen pussiin? – Ei kiitos. Ja yhtä hyvin voi jättää myös isommankin, kaupan logolla varustetun muovipussin ostamatta. Kangaskassi kestää paremmin eikä pilaa luontoa. Pitää vain muistaa kotoa lähtiessä ottaa se äidin ompelema retrokankainen kauppakassi, jollaista ei ole kenelläkään muulla, mukaan olkalaukkuun.