Miljoonat joulukortit ovat viime päivinä ilahduttaneet vastaanottajiaan jouluun valmistautuvissa kodeissa. Jokainen kortti tuo mieleen lämpimiä ajatuksia sen lähettäjästä ja vahvistaa ihmisten välistä yhteyttä. Vaikkei olisi enää vuosiin pidetty yhteyttä, monet haluavat pitää kiinni kortilla muistamisen perinteestä. ”En ole unohtanut sinua” tuntuu edelleen olevan eräs postikortin lähettämisen keskeisistä viesteistä.
Vaikka joulukortti on pieni ele, siihen sisältyy yllättävän suuria merkityksiä ainakin niille, joille perinteet ovat tärkeitä. Postin tutkimuksessa vuodelta 2022 joulukortti osoittautui suomalaisten suosituimmaksi joulutervehdykseksi. Kortteja lähetettiin noin 14 miljoonaa. Vielä 2000-luvun alkuvuosina ennen digitalisaatiota kortteja postitettiin moninkertainen määrä, yli 53 miljoonaa. Sähköisesti lähetettyjen korttien määrää tuskin pystytään arvioimaan. Kenties perinne nämä molemmat formaatit yhteenlaskien elää yhä voimakkaana. Tämä kertoo siitä, että yhteyden vaaliminen on meille tärkeä kulttuurinen arvo.
Jenni Haukio: Kohtaamiseen liittyviä ongelmia ei ratkaista mustavalkoisin näkökulmin
Helsingin piispa Teemu Laajasalo puhui itsenäisyyspäivän valtiollisen jumalanpalveluksen saarnassaan teemalla ”samanaikaisesti.” Hän korosti sitä, ettei kenenkään meistä tulisi asettua toisen yläpuolelle, olimmepa missä asemassa tahansa. Yläpuolelle asettuminen tarkoittaa Laajasalon mukaan sitä, että olemme omassa asiassamme ehdottomia ja kuvittelemme tietävämme muita paremmin. Tämä sekä rikkoo yhteyden että siirtää meidät monin tavoin vahingolliseen ehdottomuuden aikakauteen. Avaimeksi kohti yhteyden säilyttämistä Laajasalo tuo esiin kristinuskon ytimessä olevan latinankielisen käsitteen ”simul”, joka merkitsee ”samalla”.
Etenkään aikamme monia ihmisten väliseen kohtaamiseen liittyviä ongelmia emme ratkaise mustavalkoisin joko-tai -näkökulmin. Kuten piispa viisaasti muotoili, asiat voivat olla samanaikaisesti totta.
Itse olen monissa puheissani ja kirjoituksissani korostanut, että ihminen voi olla hyvin isänmaallinen ja rakastaa maataan, mutta se ei tarkoita, ettei hän samanaikaisesti pitäisi sydäntään avoimena muualta muuttaville ja erilaisista taustoista tuleville.
Kristillisiä perinteitä ja uskonnonvapautta
Joulun sanomaan ja maallistuneeseen joulunviettoon simul-ajattelu sopii erinomaisesti. Meille voi samanaikaisesti olla tärkeää vaalia joulun kristillisiä perinteitä mutta myös kunnioittaa uskonnonvapautta. Tämä kaikki vahvistaa ihmisten välistä yhteyttä silloinkin, kun ajattelemme toisistamme täysin poikkeavin tavoin. Erilaisuuden sietokyvyssä meistä jokaisella on vielä runsaasti kehittymisen varaa.
Tämä on viimeinen Seura-kolumnini yli kymmenen vuoden kolumnistikauden jälkeen. Ajanjakso on ollut neljäsosa elämästäni, ja kirjoituksia on kertynyt yhteensä yli 140 kappaletta. Haluan mitä lämpimimmin kiittää teitä lukijat, jotka vuosien varrella monien eri kanavien välityksellä olette lähettäneet minulle palautetta. Lämpimillä sanoillanne on ollut suuri innostava vaikutus. Toivotan teille kaikille mitä onnellisinta joulua sekä kaikkea hyvää vuodelle 2025!